Fjällritt Raksjaure

Kaffepaus på fjället.Foto: Sture Markström

Ett Naturens Bästa certifierat arrangemang

Följ med Fjällhästen på en två dygn lång fjälltur in i Vindelfjällens naturreservat. Vi övernattar två nätter i Fjällhästens bekväma långkåta vid sjön Tjaskal med middagar till största delen lagade av lokala råvaror. Under den andra dagen rider vi upp ovan trädgränsen längs det långsträckta fjället Stuore Jåppe till fjällsjön Raksjaure där vi tar en timmes lunchpaus för att sedan återvända till Tjaskal. En ridtur med mycket fjällupplevelse för gäster med viss ridvana.

Turer 2020

7-10/6,  14-17/6,  21-24/6,  14-17/7,  4-7/8,  25-28/8,  6-9/9,  13-16/9 samt den 20-23/9

Program

Dag 1

Ankomst till Ammarnäs och Fjällhästens vandrarhem där du checkar in på valfri tid. Middagen denna kväll ingår inte i priset men det finns restauranger i Ammarnäs som är öppna eller laga eget på vandrarhemmet.

Dag 2

Vi äter frukost på vandrarhemmet och träffas sedan vid niotiden för genomgång av ridturen. Vi går igenom vår färdväg och hur utrustningen skall packas i packrullarna som vi skall använda på hästarna. Efter lunchen på Fjällhästens vandrarhem åker vi direkt till våra hästar och gör klart för avfärd mot Fjällhästens viste i Tjaskal som innebär en ritt på åtta kilometer. När middagen lagas finns tid för avkoppling och om du är fiskeintresserad finns det både röding och öring i sjön. Kåtan som är modern med nedfällbara sängar kan lätt kan göras om till konferensbord om så önskas.

Dag 3

Efter en god natts sömn äter vi en stadig frukost, sadlar på hästarna och rider upp på fjället Gieråive och vidare ut på Stuore Jåppe. Nedanför oss ligger fågelskyddsområdet Marsivagge där det finns gott om fjällfågel och har vi turen med oss kanske vi får syn på en kungsörn när vi passerar. En och annan ren brukar i varje fall lite nyfiket följa oss på lagom avstånd. Framme vid sjön Raksjaure låter vi hästarna vila och själva äter vi våra lunchpaket bestående av det traditionella samiska brödet gakku. Efter ungefär en timmes rast är det dags att vända tillbaka mot Tjaskal för middag och övernattning. Under dagen har vi provat på tölt och kanske en och annan galopp för de som vill. Dagens ridsträcka är ungefär 25 kilometer.

Som ett alternativ kan de som inte är så ridintresserade stanna kvar i Tjaskal den tredje dagen och fiska istället för att följa med på dagens tur till Raksjaure. Väljer man detta alternativ har man fritt fiske hela dagen i Tjaskal. I Tjaskal går det bra att fiska med både spinn- och flugspö så alla dörrar står öppna för sportfiskaren.

Dag 4

Efter frukosten sadlar vi på hästarna för att ta oss tillbaka till Ammarnäs. Ridsträckan är åtta kilometer och vi räknar med att vara tillbaka vid tolvtiden. Dusch och bastu efter ridturen finns att tillgå på vandrarhemmet. De gäster som vill stanna ytterligare någon natt i Ammarnäs kan boka boende med Fjällhästen.

Pris

5 600 kronor per person. I priset ingår islandshäst, guide, mat och logi i fjällstuga samt boende på Fjällhästens vandrarhem inklusive frukost. Vill du fiska på turen förser du dig med fiskekortet för Statens fjällfiskevatten innan vi lämnar Ammarnäs.
Information om Statens Fjällfiskevatten →

Det är lättridet ovanför trädgränsen och vyerna är storslagna.Foto: Fjällhästen/gäst